Pages

Renungan...

Followers

Friday, 11 May 2012

Fadhilat Hari Jumaat...

Jumaat 11 Mei 2012

Salam Jumaat untuk semua pembaca....semoga kehadiran Jumaat kali ini banyak memberi kemanfaatan kepada kita semua bahawa saban minggu kita akan berjumpa dengan penghulu segala hari ini dalam kamus hidup kita.Tetapi berapa orangkah di kalangan kita yang menyedari bahawa banyak fadhilatnya jika kita menghayati sunnah yang telah digariskan oleh junjungan kita dalam amalan kita seharian. Maka di kesempatan yang terbatas ini,marilah kita sama-sama menghayati malan-amalan yang patut kita amalkan semoga segala kebaikan yang disuruh olehNYA kita hayati dan jadikan panduan untuk kita kekal sebagai umat yang berkualiti dan di pandang mulia oleh masyarakat lain.

  • ALBAZZAR meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w biasa memotong kuku dan menggunting misai sebelum keluar untuk solat Jumaat.
  • Nabi Muhammad s.a.w bersabda: Siapa yang membaca surah Ali Imran pada hari Jumaat maka akan didoakan oleh malaikat hingga malam.
  • Nabi Muhammad s.a.w bersabda: Siapa membaca pada pagi Jumaat sebelum solat Subuh, Astagh Firullahalladzi la ilaha illa huwal hayyul qayyum wa atubu ilahi’ tiga kali, nescaya Allah akan mengampunkan dosa-dosanya walaupun sebanyak buih di laut.
  • Dari Abu Hurairah r.a katanya, dia mendengar Nabi s.a.w bersabda: Janganlah kamu berpuasa pada hari Jumaat melainkan bersama satu hari sebelumnya atau sesudahnya.
  • Pada hari Jumaat dijadikan ada saat mustajab; tiada seorang berdoa bertepatan dengan saat itu melainkan pasti doanya diterima selagi tidak berdoa untuk kejahatan atau memutuskan hubungan keluarga.
  • Nabi Muhammad s.a.w bersabda: Siapa yang berwuduk sahaja untuk menghadiri solat Jumaat adalah sudah baik (memadai), tetapi siapa yang mandi maka adalah terlebih baik.
  • Nabi Muhammad s.a.w bersabda: Sesungguhnya hari-hari yang utama bagi kamu iaitu hari Jumaat maka perbanyakkanlah membaca selawat padaku kerana bacaan selawatmu itu langsung disampaikan kepadaku (pada hari Jumaat).

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...