Pages

Renungan...

Followers

Sunday, 26 May 2013

Konsep Teaching Games for understanding(TGFU)..

Ahad 26 Mei 2013

Salam Sejahtera. Konsep Teaching Game for Understanding(TGFU) mula digunapakai dalam salah satu pendekatan pengajaran Pendidikan Jasmani KSSR dan tidak mustahil suatu hari nanti ia akan berkembang ke dalam sistem pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Jasmani sekolah menengah.TGFU juga adalah program Pendidikan Jasmani yang diberi nafas baru di mana sebelum ini beberapa isu pelaksanaan Pendidikan Jasmani tidak dapat dijalankan kerana tiada alatan.

Pendekatan TGFU yan diperkenalkan oleh Bunker dan Thorpe (1982) menfokuskan perbezaan terhadap pengajaran permainan daripada tradisional yang menekankan kepada teknikal (know-how) kepada pendekatan pengajaran secara taktikal yang bercirikan kepada persoalan APA dan KENAPA.


Model Bunker dan Thorpe (1982) ini boleh diaplikasikan kepada empat kategori permainan iaitu sasaran,jaring dan dinding,memandang dan menyerang. Semua permainan dalam kategori ini mempunyai konsep dan berkongsi masalah taktikal yang perlu diselesaikan dan menggalakkan pemindahan murid dalam Pendidikan Jasmani supaya dapat melahirkan murid yang aktif dan mahir dalam bidang sukan terutamanya permainan yang melibatkan kemahiran dan taktikal tertentu.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...