Pages

Renungan...

Followers

Wednesday, 20 November 2013

Sukan Sepanjang Hayat dan Rekreasi...Rabu 20 Nov. 2013

Assalamulaikum dan Salam Sejahtera. Posting hari ini masih lagi berkisar mengenai assigment untuk semester ini. Harap tetamu yang singgah di sini mendapat manfaat dengan sedikit info yang mampu dikongsi bersama.Sharing is caring....

Menurut Ford (1981), rekreasi merupakan program yang melibatkan penggunaan persekitaran yang semula jadi yang bertujuan untuk mengukuhkan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sedia ada. Ia juga merangumi perkembangan pengetahuan,kemahiran,ilmu dan sikap. Kammerman Etal (1985) pula menyatakan bahawa sukan rekreasi itu merupakan landasan untuk mengenalpasti pengetahuan dan ilmu yang boleh digunakan dan diaplikasikan dalam kehidupan seharian. Rekkreasi itu merupakan aktiviti yang dirancang di masa lapang untuk tujuan keseronokan,ketenangan minda dan merehatkan badan. Kesenggangan pula membawa maksud masa terluang yang digunakan untuk melakukan aktiviti yang menyeronokkan dan memberi kepuasan dalam diri individu.

Sukan rekreasi memainan peranan yang penting dalam merealisasikan Falsafah Pendidikan Kebangsaan bagi melahirkan modal insan minda kelas perama yang seimbang dari segi jasmani,emosi,rohani,intelek dan sosial (jeris). Justeru, sukan rekreasi diselaraskan dengan kurikulum di sekolah. Sukan rekreasi menjadi salah satu komponen penting dalam sukatan Pendidikan Jasmani.Oleh sebab itu, setiap tahun,kebanyakan sekolah akan menganjurkan pelbagai aktiviti rekreasi untuk pelajar-pelajar. Sekiranya para pelajar sentiasa mengambil bahagian dalam aktiviti rekreasi mereka dapat membina dan mengekalkan keadaan jasmani,emosi,rohani,intelek dan sosial yang sihat.

Apabila suan dan rekreasi menjadi salah satu komponen dalam kurikulum mereka, maka para murid haruslah mengikut aktiviti rekreasi yang dianjurkan oleh pihak sekolah. Apabila seseorang itu mula melibatkan diri secara aktif dalam setiap ativiti maka secara automatik ini akan menyebabkan tubuh badan mereka sentiasa sihat dan mereka akan menjauhi diri daripada amalan gaya hidup yang tidak sihat seperti merokok. Murid akan dapat mengelakkan diri daripada terjebak dengan aktiviti yang tidak bermanfaat dan gejala sosial bersama rakan sebaya.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...